FORDELER MED Å KUTTE UT/ NED PÅ RAFFINERT SUKKER

FORDELER MED Å KUTTE UT/ NED PÅ RAFFINERT SUKKER

Fordeler med å kutte ut/ ned på raffinert sukker

Alle vet at sukker i større mengder ikke er bra for helsa. Det er viktig å tenke på næringsverdien i maten vi spiser, og virkningen den har på blodsukkeret vårt. Raffinert sukker får blodsukkeret til å skyte opp i været, for så å falle gradvis ned igjen. Skjer dette over lengre tid vil det ta skade for både kropp og psyke. Å holde et jevnt og stabilt blodsukker gjennom dagen er kjempeviktig for alle, ikke bare for diabetikere.

Hva er egentlig raffinert sukker?

Raffinert sukker blir fremstilt gjennom en kjemisk raffinering av sukker fra sukkerør, ved denne prosessen blir råsukkeret fjernet fra plantene. Raffinert sukker inneholder ingen viktige næringsstoffer, men 1 gram sukker gir omtrent 4 kalorier. Raffinert sukker er dermed tomme kalorier (1). 

Her kommer 5 superviktige fordeler ved å kutte ned på raffinert sukker:

Redusert søtsug: ved redusert inntak av raffinert sukker vil du kunne optimalisere blodsukkeret ditt. Dette vil igjen føre til at du får mindre søtsug gjennom dagen.

Vektnedgang: kroppen har ikke behov for store mengder sukker. Egentlig trenger den ingenting. Store mengder sukker vil gi en skarp økning i blodsukkeret, og dermed føre til insulin-utskillelse. Insulin i seg selv er ikke farlig, men hyppige og store blodsukkerstigninger vil på sikt være med å bidra til insulinresistens og vektøkning. Reduksjon av raffinert sukker og karbohydrater gir appetitt på mer næringsrik mat, og dermed vil du kunne oppleve en mye bedre metthetsfølelse og du kvitter deg med trangen til å innta noe søtt til enhver tid. 

Bedre humør og konsentrasjon: vi alle har vel opplevd å bli utålmodig, hissig, irritert når man kjenner sulten? Det kan være et tegn på at blodsukkeret er på bunn. Dette er igjen et resultat av ustabilt blodsukker. Ved å redusere det raffinerte sukkeret vil du kunne oppleve å redusere episoder med lavt blodsukker. Ved stabilt blodsukker vil du kunne oppleve et mer stabilt humør, og bedre konsentrasjon. 

Bedre hukommelse: både ved for høyt og for lavt blodsukker vil hukommelsen bli hemmet. Konsentrasjonen av blodsukkeret er helt avgjørende for hukommelsen vår og konsentrasjonen. Ved å spise slik at blodsukkeret stiger moderat for så å synke tilbake til normalen igjen, vil dette føre til bedre innlæring og bedre hukommelse. 

Mer energinivå i hverdagen: sukker vil gi deg rask energi. Men som sagt, ingen viktige næringsstoffer. Du vil dermed kunne få for lite viktig næring i deg, samtidig som at et svingende blodsukker vil ha mye å si for energien. Ved å oppleve å ha et såkalt «jo-jo» blodsukker, vil du ikke ha mye å gå på når blodsukkeret er på bunn og du gjerne craver etter noe søtt igjen. Dette kan fort bli en vond sirkel. 

Så igjen, det er vel ingen tvil om at det å kutte ned på raffinert sukker er viktig for en bedre helse.

Kilder

  1. https://snl.no/sukker_-_matvare

FORFATTER:

Therese Jensen

Kostholdsveilder

Instagram : https://www.instagram.com/lavkarbo_livsstil/


Nyere innlegg