FORDELER MED PERIODISK FASTING

FORDELER MED PERIODISK FASTING

I dybden på intermitterende faste og dens effekt på betennelse

Faste har blitt brukt til medisinske og terapeutiske formål i tusenvis av år.  De siste årene har periodisk faste  blitt  et verktøy i treningssammenheng for å opprettholde muskler mens du brenner fett. Tanken med periodisk faste er å gå uten mat i en tilstrekkelig lang periode slik at du tømmer dine umiddelbare energikilder, dvs. blodsukker- og leverglykogenlagrene, og kroppen din tvinges inn i "fettforbrenningsmodus".

Når kroppen din har gått tom for glukose- og glykogenlagre, vil den vende seg til det lagrede fettet ditt som en energikilde. Det er nettopp dette vi ønsker når vi forsøker å gå ned i vekt. Ikke bare hjelper IF med fetttap, men det øker også menneskelig veksthormon, som er kjent for å spille en rolle i beinstyrke og kroppssammensetning. Det er flere måter å gjøre periodisk faste på  - du kan enten faste en hel dag, flere dager eller en daglig kortere faste. En heldagsfaste er når du tar en dag i uken og faster hele dagen. Daglig faste er når du faster i tiden mellom ditt siste måltid på kvelden og ditt første måltid om morgenen. Vanligvis i en lang tidsperiode på mellom 12 og 16 timer.

Faste og betennelse

Betennelse er ikke en alltid god eller alltid dårlig type respons. Vi opplever betennelse når kroppen prøver å helbrede seg selv, men når betennelsen varer i lange perioder, oppstår negative helseeffekter.

Kronisk betennelse er involvert i mange av dagens kroniske tilstander, inkludert gastrointestinale sykdommer som Crohns sykdom, leddgikt, fedme, astma og kreft. I tillegg er betennelse en av årsakene til muskel- og skjelettplager, alt fra kortvarige ryggsmerter til leddgikt og osteoporose.

Nyere studier har funnet en positiv effekt av faste på kronisk betennelse.

Leukotriene B4 (LTB4) spiller en viktig rolle i flere cellulære prosesser involvert i betennelse, inkludert oksidativ metabolisme, enzymfrigjøring og stimulering av nøytrofil migrasjon og aggregering. Det er kjent at endring av lipidinntaket endrer fosfolipidfettsyresammensetningen i cellemembraner. Dette har innvirkning på forløperstoffinnholdet for produksjon av inflammatoriske leukotriener.

Leukotriener er en familie av eikosanoide inflammatoriske mediatorer produsert i leukocytter ved oksidasjon av arakidonsyre og den essensielle fettsyren eikosapentaensyre av enzymet arakidonat 5-lipoksygenase.

Kosthold spiller en enorm rolle når det kommer til kroniske betennelser i kroppen. Det har vist seg at en diett med mye fiskeolje reduserer produksjonen av LTB4, så en studie ønsket å se på hvordan total kalorireduksjon ville påvirke dette. 14 personer med revmatoid artritt (RA) deltok i en 1 ukes faste, med inflammatoriske markørmålinger tatt før og etter fasten. De fant at faste reduserte frigjøringen av leukotrien B4 fra RA-nøytrofiler, reduserte dannelsen av cytotoksiner fra serum og endret sammensetningen av fosfolipidfettsyrer.

Det ble vist at fosfolipidsammensetningen endret seg etter faste, reduksjon av LTB4-produksjonen, noe som viser en anti-inflammatorisk effekt av faste. Flere andre studier har også vært vellykkede med å demonstrere at en kaloribegrensningsdiett, som reduserer kaloriene dine uten underernæring, reduserer inflammatoriske markører. Dette skjedde gjennom reduksjon av inflammatorisk cytokinproduksjon, inkludert redusert tumornekrosefaktor og interleukin-6.

Kronisk betennelse kan påvirke alle deler av kroppen, inkludert hjernen. Kronisk nevroinflammasjon er typisk i mange nevrodegenerative sykdommer, inkludert depresjon og Alzheimers.

I en studie fra 2015 på rotter ble det funnet at IF reduserte risikoen for skade på hjernefunksjonen hos både yngre og eldre rotter når man ser på nevrodegenerative sykdommer knyttet til betennelse i sentralnervesystemet. Inflammasomet er et sett med proteiner knyttet til flere lidelser, inkludert diabetes type 2, autoimmune lidelser, Alzheimers og autoinflammatoriske lidelser. Forskere ved Yale School of Medicine utførte en studie på mus i 2015 og fant at beta-hydroksybutyrat (BHB) produsert ved faste hemmer NLRP3, settet med proteiner kjent som inflammasomet. BHB produseres når du faster, spiser en ketogen diett, trener med høy intensitet eller opplever kalorirestriksjoner. Derfor kan disse brukes som verktøy for å hemme inflammasomet og redusere betennelse i hele kroppen.

 

Kosthold, trening og en av formene for periodisk faste er gode verktøy for å fremme god helse ved å redusere betennelsen i kroppen. Enten du bestemmer deg for å spise mer sunt fett, som det som finnes i fisk, eller gå hele veien til et ketogent kosthold, er det avgjørende å gjøre livsstilsendringer for å holde kroppen frisk hvis du ønsker å leve et liv fullt av energi og mental klarhet. 

Referanser:

https://www.hindawi.com/journals/mi/2012/984643/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4960941/#ref25

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25818175/


Eldre innlegg Nyere innlegg