FÅ MEST MULIG UT AV MATCHA!

FÅ MEST MULIG UT AV MATCHA!

Det hele startet i  Japan og Kina for tusenvis av år siden. Den medisinske verdien av matcha og te har blitt anerkjent i disse kulturene i århundrer, og fordelene begynner å bli støttet av vitenskapen i den vestlige kulturen.Å erstatte kaffe med te er ofte foreslått for helsemessige fordeler, alt fra enkel koffeinreduksjon til de mer spesifikke helsemessige fordelene med te. Helsefordelene i te og matcha er i stor grad takket være katekiner, som er antioksidantflavonoider kjent for å bekjempe sykdom.
Te har ulike bioregulatoriske aktiviteter og har vist seg å ha en rekke helsemessige fordeler. Te er antibakteriell, senker dårlig kolesterol, forbedrer helsen til tarmmikrofloraen, senker blodtrykket, lindrer allergier og er en antioksidant. Inntil nylig ville du sannsynligvis ha hørt om grønn te som den mest potente helsepunchen, men nå tar matcha over det "røde teppet" Matcha grønn te er rett og slett fint pulverisert grønn te. Dette konsentrerte grønn te-pulveret ble vist i en studie fra 2003 publisert i Journal of Chromatography A å ha 137 ganger katekinene som tradisjonell kinesisk grønn te!
En studie fra 2011 publisert i Cytotechnology med rotter fant at konsentrasjonen av katekin absorbert når te ble pulverisert var dobbelt så stor som normal tebladinfusjon. Jo mindre partikkelstørrelse desto større konsentrasjon av katekiner. Denne lille størrelsen på grønne teblader er grunnen til at matcha leverer flere katekiner enn vanlige grønne teblader.
Den samme studien så på plasmaabsorpsjonsnivåer basert på partikkelstørrelse. Det finnes to typer katekiner: katekiner av estertype og katekiner av fri type. Absorpsjonen av fri-type katekiner var større enn ester-type katekiner. Ester-type katekinplasmanivåer var størst i den fineste partikkelstørrelsen på 2,83 μm. For tiden er den gjennomsnittlige matcha-partikkelstørrelsen 20 μm, men kan variere fra 1 til 100 μm.
Det er forskjell på matcha du kjøper, med matcha av høyere kvalitet som er målt  fra 5 til 10 μm, og matcha av lavere kvalitet som måler større enn 10 μm.
Hvordan kan du vite om matchaen du har kjøpt er av dårlig eller bra kvalitet?
1. Pris gjenspeiler ofte kvaliteten.
2. Heldigvis kan du kjenne forskjellen. Fin matcha føles lik babypudder eller øyenskygge, mens matcha av lavere kvalitet vil føles litt mer kornette.
3. Opphav. Kina produserer matcha av lav kvalitet også på grunn av gass og kjemikaler fra fabrikker som smitter over på matcha planten. Velg en matcha som er økologisk dyrket i Japan.
TIPS!
Sort pepper har vist seg å øke biotilgjengeligheten til hovedkatechinet i grønn te, EGCG. 
Referanser 
1. Effekter av partikkelstørrelsen i grønn tepulver på EGCG-absorpsjon hos rotter
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080476/
2. Bestemmelse av katekiner i matcha grønn te…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774

- Noraldin Nia

Eldre innlegg Nyere innlegg