Gode tips til en bedre fordøyelse

Gode tips til en bedre fordøyelse

Hva vil det si å ha en god fordøyelse? Kanskje er du så vant med å være oppblåst etter matinntak, diare/ forstoppelse, halsbrann og sure oppstøt at du tenker dette er normalt? Vel, det er ikke normalt. Her kommer derfor noen tips som kanskje kan hjelpe deg til å redusere dine fordøyelsesplager. 

Tips 1: Kutt ned på karbohydratene.
Det er kjempeviktig å få kontroll på blodsukkeret ditt. Dette kan hjelpe deg mot mange fordøyelsesproblemer. Mye karbohydrater og sukker i kosten er en viktig kilde til et ustabilt blodsukker. Det er også viktig å redusere mengden med ultraprosessert mat. Tenk på kvaliteten på matvare du spiser. Se på ingrediens listen. Et høyt innhold av omega 6 f.eks vil kunne bidra til betennelse i kroppen, og dermed plager som IBS (irritabel tarm syndrom) (1). 

Tips 2: Ha ro rundt deg når du spiser!
Dette er virkelig undervurdert. I dagens samfunn stresser vi ofte fra det ene til det andre. Om vi ikke klarer å sette oss ned å nyte måltidet heller, vil det føre til at viktige funksjoner i fordøyelsen vil bli nedprioritert. Kroppen vil tro at vi er i fare, altså “fight og flight” modus. Da vil kroppen prioritere andre ting fremfor å fordøye mat. Mye stress i hverdagen er derfor ikke gunstig for forøyelsen din. Så husk å puste med magen, legg vekk telefonen og fokuser på måltidet fremfor alt annet.

Tips 3: Husk å tygge maten godt!
Fordøyelsen vår starter i munnen. Vi må hjelpe fordøyelsen videre ned i systemet vårt med å tygge maten nok. En huskeregel er at du egentlig skal kunne drikke maten. Dermed kommer også stress inn i dette punktet. Ta deg tid til å tygge maten godt. Det vil kunne redusere oppblåsthet og evt. magesmerter etter måltid. 

Tips 4: Ikke drikk for mye væske til måltidene.

Visste du at om du drikker mye før, under og etter et måltid, vil det kunne påvirke magesyren din. Det er høy sannsynlighet for at den vil bli tynnet ut. Dette vil kunne føre til dårligere fordøyelse av maten. Du kan da oppleve fordøyelsesplager som sure oppstøt, ufordøyd mat i avføringen, luftplager o.l.

Tips 5: La magen få hvile mellom måltidene.
Spis deg mett til måltidene slik at du unngår mye småspising. Dette vil styrke fordøyelsen din.

Forfatter: Therese Jensen

Kostholdsveilder

Instagram : https://www.instagram.com/lavkarbo_livsstil/

 


Eldre innlegg Nyere innlegg