Velg riktig proteinpulver - Pass opp for dette!

Velg riktig proteinpulver - Pass opp for dette!

Hva er Amino Spiking? Bør du være bekymret?

Hvis du leser dette, har du kjøpt mest sannsynlig brukt et proteinpulver før. Og når det kommer til kosttilskudd, er proteinpulver rett der oppe med de stadig populære multivitaminene, fiskeoljekapslene og kreatin. Når det kommer til bekvemmelighet, er det ingenting som slår en god proteinshake. 

Proteinpulver blir dyrere, og bedriftenes fortjenestemarginer blir tynnere og tynnere. I løpet av de siste årene har mange små supplementselskaper (og noen ikke navngitte større) jobbet med en hel pokker med mye papirarbeid og søksmål. Hvorfor? Fordi disse selskapene har utnyttet intetanende kunder og solgt proteinpulver av svært dårlig kvalitet. Denne praksisen, kjent som amino-spiking, protein spiking eller nitrogen spiking, har skapt mye oppsikt i kosttilskuddsindustrien.

Så hva er egentlig Amino Spiking? Hvordan gjør de det?

Aminospiking er handlingen ved å bruke lavgradige aminosyrer (vanligvis L-Taurin og/eller L-Glycin) for å øke det totale proteininnholdet i et pulver.

Vi forbrukere ønsker ikke dette fordi taurin og glysin er veldig dårlige til å stimulere muskelproteinsyntesen. Sammen med L-arginin og L-glutamin (blant andre mindre populære aminosyrer), er disse aminosyrene kjent som betingede eller ikke-essensielle aminosyrer, noe som betyr at kroppen vår kan produsere dem. Det vi ønsker i proteinpulveret vårt er kjent som essensielle aminosyrer, siden kroppen vår ikke kan produsere dem og er essensielle for vår helse, velvære og gevinst i treningsstudioet (viktigst selvfølgelig). Det vil med andre ord si, står det 20g protein per scoop er det mest sannsynlig ikke det du får. Kjøper du et "billig" proteinpulver, kan du være sikker på at du betaler mye for et proteinpulver som er jukset med.

Hvordan kan selskaper komme unna med dette? Grunnen til at de fleste selskaper kan gjøre dette uten å bli lagt merke til er mangelen på regulering i kosttilskuddsindustrien.

"Som forbruker kan en tro at en får et billig og bra kvalitetsprodukt, men i virkeligheten kan halve beholderen like gjerne være ubrukelige tilsetningsstoffer med dårlig biotilgjenglighet".

Nesten hvem som helst kan lage et produkt og selge det med opprørende påstander og underdoserte ingredienser på etikettene, eller til og med utelate visse ingredienser fra etiketten siden ingen vil stoppe dem. Grunnen til at et ernæringsmerke kan lese noe sånt som 30 gram protein per skje, når bare halvparten er kvalitetsprotein skyldes hvordan produktene blir testet. Når man tester for mengden protein i et produkt, måles mengden nitrogen. Alle aminosyrer inneholder nitrogen og de fleste tester skiller ikke mellom komplette proteiner med alle essensielle aminosyrer eller rene ikke-essensielle aminosyrer. Hva dette betyr for forbrukeren er at de tror de får et billig kvalitetsprodukt, men i virkeligheten kan halve beholderen like gjerne være ubrukelige tilsetningsstoffer.

Hvordan vet jeg om produktet er jukset med?

Det er viktig å være på vakt når du kjøper et nytt proteinpulver eller til og med tar en ny titt på ditt nåværende proteinpulver. Det første stedet å se er i ingredienslisten, som vanligvis viser en type "proteinblanding", enten det er fra myse, kasein, biff, egg osv. Fortsett å lete og prøv å se individuelle lavgradige aminosyrer som er lagt til produkt, og jo høyere de er på ingredienslisten, jo mer utbredt er de. Hvis du ikke finner noen der, se etter en liste over alle aminosyrene i produktet på en egen boks eller under makronæringsprofilen. Først vil den liste høykvalitets aminosyrer som leucin, isoleucin og valin med mengden per scoop. Fortsett å se etter taurin, glutamin, arginin og alle de andre aminosyrene av lav kvalitet. Hvis de er oppført i en større mengde enn de essensielle aminosyrene, vet du at noe ikke stemmer.

En annen enkel måte er pris. Utrykket "Du får det du betaler for" gjelder spesielt når det kommer til mat og proteinpulver. Proteinpulver er dyrt å produsere. Finner du proteinpulver til en 200 lapp for 1kg kan jeg garantere deg at det er fullt av fyllstoffer, billig søtingstoffer og lavkvalitets protein. Da er det bedre å bruke pengene dine på mat. De dyre proteinpulverene kommer ofte fra små selskaper som ønsker å tilby deg høykvakitets produkter. Disse proteinpulverene er ofte dyrere. Men du får det du betaler får. 

Jeg har de siste 8 årene undersøkt, prøvd en rekke forskjellige proteinpulvere. Det er dessverre få som holder mål. Det hjelper lite med en fancy boks når innholdet ikke er like "fancy" og er så dårlig og missvisende at det ikke burde vært på markedet.

Som produktansvarlig er mitt oppdrag i SweetMood å sile ut nettopp slike produkter. Mitt oppdrag er å finne de beste av de beste proteinpulverene og produktene ute på markedet.

Her er noen selskaper og produkter du kan stole på:

Terra Origin - Kollagen + Protein Bone Broth  Et rent proteinpulver laget av ren kraft og naturlig rik på  kollagen. Ikke bare er dette produktet et kvalitets produkt, men har også proteinskilde fra kyllingkraft som gir en helt unik protein profil.

Protero - Kefir fermetert They :  Fermetering er kjent for å ha mange helsefordeler, bla. tilføre viktige bakterier. Men fermetert proteinpulver skal du lete lenge etter. Dette er en klasse helt for seg selv. For de som ikke tåler laktose og ønsker animalsk protein uten laktose ulempene + alle fordelene av fermetering, er dette det rette produktet for deg.

SUNWARRIOR -  Et av de beste veganske proteinpulverene du kan finne. Selskapet har fått et godt rykte på seg til å ha produkter av første klasse og er nok et av det beste veganske proteinpulveret du finner i dag på markedet. Den har en komplett proteinprofil som betyr at selv om du ikke har et plantebasert livsstil/kosthold er dette proteinpulveret fullverdi og er mye snillere med magen enn de fleste andre proteinpulverene der ute.

BEKETO WHEY: Whey protein isolat er en høykvalitets kilde til lett absorbert protein. Bra kvalitets proteinpulver som er perfekt for deg som er på keto. Den er ikke veldig høy i protein som i de fleste proteinpulvere der ute, men har et høyere fett innhold (sunt fett). Rene ingredienser og perfekt proteinpulver for alle, men spesielt for deg som har en keto livstil.

PURUTION: Er et proteinpulver med gammelt konsept. Konsept om et proteinpulver som innehold 100% mat uten noe form for tilsetningstoffer. Produsenten leverer produkter opp til dette konseptet. Som var ment godt i utgangspunktet. Her får du 100% råvarer. Rikt på sunt fett fra EKTE nøtter , EKTE kakao, EKTE jordbær, EKTE banan osv. Det metter og det inneholder mye næring. Det blir produsert dagelig for å kunne levere produktet så fersk så mulig. Et høykvalitets produkt, til en god pris. Lokal produsert i England. 

Du finner dette her: Purition.no 

 

Forfatter:

Nia Noraldin 

Kokk & personlig trener/kosthold rådgiver


Eldre innlegg Nyere innlegg