Skal jeg spise mindre gluten?

Skal jeg spise mindre gluten?

Glutenfrie produkter har blitt mer vanlig i lokale dagligvarebutikker. Men er det en trend og hype? Eller ligger det noe bak det? Har du noen gang har lurt på hvilken innvirkning gluten har på kroppen din? 

Nøkkelord du må huske på:

Prolamin - et lagringsprotein kjent som "gliadin" i gluten.

Transglutaminase - bryter ned gliadin til brukbare former.

 

En studie fra 2009 undersøkte om gluten hadde en innvirkning på frosset serum hva slags serum? fra 1948 til 1954 versus moderne serum. Studien ville i hovedsak se om folk tilbake i 1948 til 1954 ble påvirket av gluten på samme måte som vi gjør nå. Resultatene var faktisk veldig overraskende. Det ble funnet at gluten har negativ innvirkning på fire ganger så mange mennesker i dag enn i perioden mellom 1948 og 1954. Dette forteller oss i utgangspunktet at vi har utviklet en følsomhet for gluten, sannsynligvis på grunn av overforbruket.

 

For å forstå dette, må jeg beskrive det vitenskaplige så du forstår nøyaktig hvordan gluten påvirker skjoldbruskkjertelen i kroppen og hvordan skjoldbruskkjertelen påvirker vekten din og helsen.

 

Så la oss starte med  å gjøre oss kjent med prolamin. Et prolamin er bare et lagringsprotein, og i gluten er det prolaminet kjent som gliadin. Problemet starter med gliadin, faktisk ikke med selve glutenet. Det er med kroppens nye evne til å ikke fordøye den. Når gluten fordøyes spaltes gliadin og brytes ned av noe som er kjent som transglutaminase. transglutaminasen bryter ned gliadinet til brukbare former. Problemet er at de brukbare formene for gliadin forårsaker en immunologisk respons. En immunologisk respons utløser en del betennelser i kroppen. Siden vi spiser såpass store mengder gluten i vår daglige kost trigger den gliadin igangsatte betennelsen antistoffer. Dette får immuncellene dine til å komme inn og angripe enzymet.

 

Det som i bunn og grunn skjer er at kroppen din bare gjør det den gjør best. Den prøver å finne balanse og den prøver å bekjempe noe som er dårlig. Den bekjemper enzymet som bryter ned proteinene, og sier i bunn og grunn: vel, det er dette enzymet som utløser et problem, så hvis vi stopper enzymet, kommer vi til å stoppe problemet. Alt i orden, bortsett fra at vi fortsetter å konsumere gluten og kroppen vår fortsetter å produsere antistoffene i immunresponsen.

 

Den store, alvorlige situasjonen er det faktum at antistoffene som påvirker gliadinet påvirker våre andre organer også, slik at du kanskje ikke bare har mage-tarmproblemer. Faktisk kan det hende du ikke føler det i det hele tatt. Derfor er det lett overspise for mange, da ubehaget ikke alltid er tilstedet der og da. 

 

Gluten kan faktisk utløse en antistoffrespons som påvirker leveren din. Det kan påvirke lungene dine, det kan påvirke hjernen din. Nå er det spesielt ett sett med antistoffer som er ekstremt påvirket av dette, og de er kjent som TPO-antistoffer.  Disse er direkte relatert til skjoldbruskkjertelen din. Det er en rekke studier som nå viser at overforbruk av gluten påvirker TPO-antistoffene dine. Dette vil igjen påvirke skjoldbruskkjertelfunksjonen din, bremser den og føre til at du kan få problemer med stoffskiftet. Det er legitim og kjent vitenskap som sier at inntak av for mye gluten bremser stoffskiftet og bremser skjoldbruskkjertelen. Mye gluten i kosten har også vist ha en dårlig effekt på opptak av andre næringsstoffer. 

 

Det er ingen tvil om vi mennesker har endret kostholdet siden 1948. Mer prosessert mat, mer junk foods og ikke minst tilsettes det ekstra gluten i maten. Vi spiser mer korn enn det vi har gjort tidligere og flere måltider samtidig som kvaliteten på råvarene er ikke det samme. 

Konklusjon. Er du ikke allergisk eller har intoleranse vil nok ikke små mengder skade. Det er også viktig å huske at ikke alle får symptomer. Skadene skjer heller ikke over natten. Det beste du kan gjøre er å teste ut. 

 

Er gluten nødvendig? Nei. Vi må ikke ha gluten i maten vi spiser. Det er mye forskning som tyder på at gluten påvirker stoffskiftet vårt negativt og man kan da lure på om det er en av grunnene til at mange sliter med vekten. 

 

Tips: 

Test ut 30 dager uten gluten. Se hvordan du reagerer på det. Det er viktig at det er 30 dager i strekk når du prøver det ut. Slik at kroppen får en puse fra glutenet og du får tid til å føle hvordan det er å leve glutenfritt. 


Eldre innlegg Nyere innlegg